Tag Archives: Vancouver

Popping up at TED 2014: Shaw Hospitality Group’s Layered Luxe

11

The 2014 TED conference housed attendees at its new pop-up theater – designed to be rapidly assembled and disassembled annually.  Constructed in a six-day feat of logistics, this innovative structure relied on the capabilities and trust of manufacturers, fabricators and installation crews.

A total of 600 modular boxes were built in a warehouse in Vancouver, then shipped to the site. All had to be made strong enough to give the theater structural stability, but light and small enough for workers to move them around and to fit through 12-foot wide doors.  The assembly took six days and two crews of 30, each working 12-hour shifts on an hour-by-hour deployment plan to construct the structure.

The theater’s furniture, shipped from Steelcase, was installed in only 12 hours.  Designer David Rockwell relied on Shaw Hospitality Group for the carpet – not only to manufacture and ship the material in time for the event, but also for the design.  On the floor is “Crease” from the Layered Luxe Collection, which was designed in collaboration with Rockwell himself.

Watch a time lapse video of the construction of the Next Chapter Theater at TED2014.

TED2014 Theater Timelapse from Rockwell Group on Vimeo.

A theater that can be dissembled, stored and reassembled in future years seems to make sense for TED Conference, where the world’s most thought provoking and captivating speakers on technology, entertainment and design converge.

Read more about the design of the TED2014 Next Chapter Theater here.

Posted in Design, Hospitality | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

David Rockwell Drew on Personal TedTalk Experience to Design the Next Chapter Theater for TED2014

TED celebrated its 30th anniversary by moving the annual TED Conference from Long Beach to a temporary theater installed within the Vancouver Convention Center.  Designed by David Rockwell of The Rockwell Group, The Next Chapter Theater is a portable 1,200-seat theater that was designed to enhance the speaker and audience experience, and will be reinstalled in the years ahead.

“I have spoken [at TED] and have had that experience of: your talk is influenced by how you feel in the room. The environment affects how the talk evolves,” says Rockwell.

David Rockwell’s talk at TED2002 on the memorial at Ground Zero influenced his design of The Next Chapter Theater.

The bowl of the theater is steeply raked to ensure that in a room of 1,200, the farthest distance from the speaker is a mere 80 feet, helping the speaker better see and feel the audience’s reactions and allowing audience members to immerse themselves more deeply in the talks.  By comparison, Hollywood’s Ford Amphitheater, which is lauded for its intimacy, has a 96-foot distance from the farthest seat to the stage.

“TED is a combination of theater and festival,” says Rockwell, “…we’re creating from scratch a theater designed around a talk. [It’s] like going back to the roots of theater. No one’s done a theater solely based on a talk.”

The intimate TED2014 theater was built in just under a week and was constructed from 600 modular boxes and flooring and furniture donations from Shaw Hospitality Group and Steelcase.  The carpet is from Shaw Hospitality Group’s Layered Luxe collection, which was also designed in collaboration from Rockwell.

Read more about the construction of the TED2014 Next Chapter Theater here.

Posted in Design, Hospitality | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

2013 Market Winner: PlentyofFish Media Inc. by SSDG Interiors Inc.

As the winners of the 2013 Design is … Award Market Award, Shaw Contract Group winning firms interviewed as part of a section of Shaw Contract Group blog which will last a year. Throughout the year, readers can learn more about the 48 winning projects and the individuals who perform them. These are their stories.

Kenna Manley, Interior Designer, talked with us about creating quite spaces in a not-so-quiet office, aquatic inspiration and being driven by creativity.

When did you decide to pursue a profession in design?
I was in my third year at the University of Alberta, studying Elementary Education with a Visual Studies minor when I realized it was my creative side that really drove me.  I decided to change my direction and focus on my love for art, design and the built environment.  I moved to Vancouver and spent the next four years completing my Bachelor’s Degree in Applied Interior Design at Kwantlen University College.

SOF13031_b

Did you ever stray from this path or think about changing course?
It took me some time to find the path of design and as soon as I found it, I can honestly say I have never thought of doing anything else.  Interior design is what I feel I am meant to do.  It’s a big part of who I am.

What about this project represents why you choose to be a designer?
This space was designed with unique elements which created and enhanced connections; between staff, their surroundings, to the brand and most importantly, to their workplace.  The new office provides an open work environment to foster creativity and promote collaboration amongst their team.  Its results such as these that illustrate how being an interior designer enables you to have positive effects on others and their daily lives.

SOF13031_d

 What is your first memory of the project?
This is the second office we have designed for Plentyoffish Media.  I recall getting an email from our client with the news that they wanted to expand by opening another office and hire SSDG Interiors again. We developed a strong concept for the previous project, and this new office space gave us the opportunity to raise the bar even higher.

What was the happiest moment of the project?
For me, it is the reaction of those who use the space that gives me joy.  When people experience it, without being prompted, in the way it was intended I know that it’s a successful project.

SOF13031_g

 Tell me something that was unusual about the project.
The client wanted to have an open concept with bench-style workstations to encourage collaboration and the interconnectivity of the space, however there were noise and acoustic concerns that they wanted addressed at the same time.  In order provide an open planning that would allow for natural light to filter through the space required unique design features to prevent potential acoustic issues.  Congregational spaces like the boardroom and café are divided with tall planters and laminated glass to decrease sound transmission.   Additionally, departments are divided by centralized quiet rooms and highly populated areas like reception and the café are designed with sound-absorbent wood slats on the ceiling to decrease noise from travelling.  The end result gives an overall open feel, while the noise of this youthful team is managed as the client had hoped.

What are you most proud of?
I am proud of the end result and the design solution as a whole.  All the elements of the space work together seamlessly to give the team what they were after, supporting variety of functions required day to day, plus a little bit more that was unexpected.

SOF13031_e

You created an aquatic motif without being obvious. Tell me more about your design process on that.
Along with the carpet design, subtle elements were included to reinforce the brand and convey the concept of water movement and fish.  Penny round mosaic tiles and blown glass light fixtures provide visual texture and resemble bubbles.  While a backlit kitchen backsplash is reminiscent of waves.  Colour was also essential to the concept and vibrancy of the space.  The use of colour blocking makes feature areas stand out against the primary neutral background.

What has been the reaction to the new space?
The office has been very well received by PlentyofFish’s team as well as visitors that have walked through. Because the office is busy all hours of the day, the space supports staff’s needs from the typical work day to the late night work sessions.

 SOF13031_a

The space has many different work areas. How was the client’s involvement in creating those spaces?
Based on the type of work this group does, they needed several different styles of rooms to support a variety of functions.  The client gave us an idea of what was required and we planned the space in a way that allowed multi-functional space that can be used by staff over the course of a typical day.

Posted in Design Award, Guest Series | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment