Tag Archives: Design

MODERN EDIT COLLECTION: A 2016 Shaw Contract NeoCon Launch

Here we’vve created a mixed installation of two colors of tile style Ornate.

Connecting to the past. Re-framing the concept of heritage. Tactile materials are disrupted by elements with an industrial edge, and textile craft is emboldened with unconventional scales and imperfect finishes. Modern Edit introduces three new 18×36 carpet tile designs and two broadlooms, thoughtfully designed to reveal a distressed opulence.
The styles in this collection reflect a sense of place and history by paying homage to textile heritage. Here, luxury is defined artisanal deconstruction and unexpectedly delicate details as we expose the tension between femininity and structure and revisit heritage with threadbare, yet luxurious authenticity:
Narrative Tile is a refined, discreet, archival texture with a sense of the past with a modern take.
Rethread Tile creates a threadbare texture of scale, aesthetically broken-in but with the integrity of something new & untouched.
Ornate Tile is a subtle approach to adornment – reminiscent of Persian textiles with sculpted texture.
Edition is a small scale broadloom pattern with inlaid texture and high contrast for a subtle plush field.
Inherit is a large scale rhythmic broadloom design where stitches and structures become looser to reveal a confident pattern element.
“Merging design across workplace and residential segments drives desire to create a sense of place, lineage or personal history,” Said Reesie Duncan, VP Design. “This collection speaks to the aesthetic psychology of a comforting unspoken narrative.”
The collection palette features neutrals & colors to infuse the collection’s traditional foundation with a fresh visual approach. Modern Edit transcends the barriers of residential and commercial aesthetics to appeal to a broader audience of application. The collection allows you to move from hard surface to carpet tile and custom area rugs to create an innovative & cohesive product story.
At Shaw Contract, we believe that everything matters. Constructed with EcoWorx tile backing (broadloom styles on UltraLoc) & Eco Solution Q nylon, the products in this collection are Cradle to Cradle Silver & assessed for impact on health + the environment. EcoWorx products are recyclable, contribute to LEED & backed by Environmental Guarantee. The Shaw Contract lifetime commercial warranty covers abrasive wear, tuft-bind, edge ravel and delamination.

###

Posted in Design, NeoCon, Press Center, Workplace Design | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment

EXTRAORDINARY COLLECTION: A 2016 Shaw Contract NeoCon Launch

Shaw Extraordinary

Create a layered landscape by mixing tile styles Primitive, Resurface and Foundation.

Connect to the sensory. Low tech, exaggerated textures and natural elements provoke the sense of touch. New landscapes emerge, wild and nomadic . Creating a tactile atmosphere to enhance the senses. Expanded plank format 12×48 provides a new sensory experience underfoot. See. Touch. Feel.
This collection encourages people to slow down and reconnect with the sense of touch. Without touch, we cannot understand our environment. The digital world lacks sensitivity. By developing contradictory visual and tactile experiences with physical connections to our environment, we can still be human. Experience a path of natural, intuitive interactions that allows you to slow down and explore the power of the sense of touch.
The new plank size of 12×48 in adds scale and dimension to the floor as three designs can combine or be used alone to generate varying degrees of texture:
Primitive: A modern shag that injects bold, exaggerated tactility.                           Resurface: provides consistent textured aesthetic and is a perfect transition from Primitive to the still flatness of Foundation.
“The collection is largely inspired by process and pushing current technologies to new heights,” said VP Design, Reesie Duncan. “Using Tapistron machinery, stray ends of yarn are typically left on the carpet face after tufting. Usually, we we take this excess material and shear it, but here, we use it as a styled feature By rethinking technology and modifying the process, this element was exaggerated to inject bold and dramatic texture.”
Pattern is implied through varied texture and a natural, tonal palette to enhance the relief. Hinting at raised foliage and nordic landscapes to create moments of respite, we explore the emotions texture can influence – highlighting the user experience underfoot.
At Shaw Contract, we believe everything matters. Constructed with EcoWorx backing & Eco Solution Q nylon, the products in this collection are Cradle to Cradle Silver & assessed for impact on health + the environment. EcoWorx products are recyclable, contribute to LEED & backed by Environmental Guarantee. The Shaw Contract lifetime commercial warranty covers abrasive wear, tuft-bind, edge ravel and delamination.
###
5.15.16

Posted in Design, NeoCon, Press Center, Workplace Design | Tagged , , , , , | Leave a comment

Somerset House a 2015 Design Is..Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Global Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects. These are their stories.

David Skeels of Forme UK spoke with us about the design journey for this project.

somerset_house_1

Describe this project in one word.

Renaissance.

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

Design is not always obvious. It is often what has been rationalised and omitted rather than what has been added and flaunted. A simple walk through Somerset House will expose you to the Arts – performance, culture, product, literature, photography, to food, people, light, and spatial curiosity through the various modern interventions now crafted into the structure. Somerset House cannot be described merely as ‘a building’. Part of it being Nelson’s home and historic administration base, it is now essentially an all public access inner sanctum, a village in the heart of the City enabling work and pleasure to cohabit in one unique environment.

Our approach was not one of historic reinstatement.  As modernists, we sought to rationalise, excite and interject where appropriate, to ensure Somerset House continues to reflect history of yesterday and today and extending these spaces into the 21st century. Of its time, the interior spaces reflect the elevational order, controlling spatial status from ground to third floor.Our aim was three fold:

  1. To return derelict historical spaces to profitable use.
  2. To enable public access through deft co-joining of the historically purposeful composition of dwellings, community spaces, function rooms, workshops, workspaces, retail and art chambers.
  3. To support the Arts and Creative movements.

Derelict spaces found at upper levels comprised roof voids with large timber supporting structures, ostensibly unusable. We adapted these to suit SME businesses and to provide inspiring creative units with good daylight and views of the river or public courtyard.

At mid levels, interior spaces vary with well proportioned rooms with large windows.  Also with excellent views, these are generally used for business units, functions and gatherings.

Ground floor spaces are open to public access. These are large, tall spaces containing access points for tenants, galleries and restaurant spaces with internal corridors of stairs, light-wells and lifts. We adapted these so daylight penetrates from roof to ground and our subtle re-alignment of cores, stairs and lifts clarify and simplify internal circulation.

somerset_house_2

Design is a process. Explain your journey.

The process is one of research, history, heart searching, and of negotiating and aligning modern commercial demands over autocratic regulation. We had to consider how to respect the listed architecture and at the same how to satisfy the need to make the property financially viable on a self funding basis. Essentially this was a journey of teasing out the great and the few not so great elements of the historic work, aligning modern design with respect to structural order all whilst fighting a budget. This was not a journey of evolving one single concept. We had to deal with each space and each opportunity as an individual project, with a seamless detail approach throughout.

somerset_house_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

It is as important to have a great team of fellow design consultants as it is to listen to your client and your specialists. There is always a solution. It may take a long time to arrive at that point, but if you follow the train of thought already laid before you, the solution will emerge. You will feel it within when it is right. Where interjections are to be made on great existing works, it is important to justify in your mind what elements are not so good and how any new intervention you propose will complement any previous work. At the same time, it is also essential to be bold and to offer something of intellectual value.

Posted in Design, Design Award, General, International, Workplace Design | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Louis Dreyfus a 2015 Design Is…Award Market Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms representing Market-Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Andy Cheyne addresses the design process for Louis Dreyfus in Calgary Canada. 

Describe this project in one word. Responsive.

SOF15134104_a

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

In this case, the mantra “choice equals personal effectiveness” resonated during the programming process and in the resulting design. By providing access to shared-public, shared-private or quiet-private space the space becomes responsive to the needs of its users.

SOF15134104_c

Design is a process. Explain your journey.

By beginning the project with getting to know our client Louis Dreyfus, we talked through their culture, their challenges and their vision, and were able to unveil the need for open collaboration, technology choices, and a bright interactive space. The result was a seamless open floorplan providing quiet areas with non-built components like furniture, drapery and ceiling elements that softly delineate the zones. Adjacent to the central staff café is a technology hub, with optimal video-conferencing collaboration. Against a neutral palette, cobalt blues and lemon yellows were used to brand and engage the employees, a further response to the need for a bright and interactive environment.

SOF15134104_f

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

For us, design is more than how a workplace looks. We believe good design has the power to transform how that workplace functions. By working with the team at Louis Dreyfus and learning about their organization’s goals, we were able to create an award winning space responsive to their needs.

Posted in Corporate, Design, Design Award, International, Workplace Design | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Large Financial Institution a 2015 Design Is…Award Market Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms representing Market-Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Kelly Capp spoke with us about this energetic design journey.

Describe this project in one word. Energetic.

LOF15133575_a

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?The project reflects the client’s brand and increases productivity and performance through spatial relationships and collaborative spaces, and also provides amenities and an aesthetically outstanding environment to help with employee retention and recruiting.

Design is a process. Explain your journey. We spend a large amount of time with the client during the programming phase to really get to know them well and ensure that their national standards would function well for the Los Angeles practice and therefore we were able to adjust some of these standards to better serve the LA Office.

LOF15133575_d

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?  Trust your initial feeling and collaborate with others to make your vision reality and see it built like you envisioned.

Posted in Design, Design Award, General, Workplace Design | Tagged , , , , , , | Leave a comment