Category Archives: Healthcare

THW Interiors | Berman Commons – 2016 Design Is…Award Global Winner


Shaw Contract conducted interviews with all firms of all Market Award winning projects from the 2016 Design Is…Award program. As part of this process, we always like to share a portion of the response on our blog for readers to learn about the winning projects. These are their stories.

Describe this project in one word.

Thoughtful.

How does this project demonstrate design impact?

Berman Commons is a multi-layered project with inviting spaces that have insightful vignettes that encourage the human scale of daily living. The conceptual design idea was to create a
space where shared moments become the driver for the layout of the design. The design impact is geared towards an elegant, refined approach which speaks directly to the residents.

Each project is a process. Explain your journey with this space.

The journey is defined by the people who played an intricate part in the creation of the community. Our client, Harley Tabak, CEO of the William Breman Jewish Home and Berman
Commons, brought a unique team together with amazing volunteers including Joe Rubin, Bob London, and David Weiss. The talent and ingenuity was impeccable, and will always be the
reason behind this project’s success. The process involved multiple disciplines at THW Design including but not limited to the architects, land planners, and the interior design team.

Tell us about any challenges or lessons learned from working on this project.

We take great pride in the larger challenge of solving the design approach of making a commercial scale project feel like a residence. It was important to us and to the
owner that it feel like home. One of the ongoing challenges in our projects is to connect the spaces with corridors that don’t feel overwhelming and long, by giving them breaks in the
ceilings as well as the carpet design which bring a much smaller scale to life. This is definitely evident in Berman Commons AL and MC corridors.
berman_commons_thw_interiors_shaw_contract_3

On trends: Is there anything in particular with this project that is reflective of current culture/society?

While there may be some trends at hand within the design, it still has the classic flavor of multi-generational groups. Senior living spaces are meant to keep the elderly engaged with their friends, family and community. Design is a good way to reinforce this healthier way of living. The carpet design and lighting have an edge that also gives the project a grounding of trends and classic design combined.

Posted in Design, Design Award, Healthcare | Leave a comment

Memorial Sloan Kettering Cancer Center: West Harrison 2015 Design Is…Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Global Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Suzen Heeley from Ewing Cole addresses the design process for MSK in West Harrison, NY.

memorial_sloan_kettering_1

Describe this project in one word.

Serenity

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

A patient relayed the following to us regarding her experience at this facility:

Newly diagnosed with cancer, a woman who happens to be an interior designer, chose to go to our new regional center located near her home.  Understandably, she felt anxious, nervous and stressed about her first visit and did not know what to expect.  Upon walking into the lobby, her nerves calmed and she felt less anxious seeing the design of the space.  She told us that the colors, finishes and furniture made her feel secure about being at Memorial Sloan Kettering Cancer Center…that she knew she was in the right place.  For if MSK cared enough to create such a wonderful space, it was an organization that truly cared about her as a person and as a patient.  And she was pleased to see pendant light fixtures she recognized from her design work!

memorial_sloan_kettering_2

Design is a process. Explain your journey.

At first glance, it was a challenge to see beyond the dated brick and metal panel building to envision what is now MSK West Harrison.  Once our design team recovered from the shock of being handed such a challenge, they recognized the location offered great potential to become our latest MSK outpatient facility, transforming an existing 1950’s office building into a 114,000 square foot, contemporary cancer center. No detail was overlooked in crafting a transformational patient experience within a sustainable, green building environment.  The design features of this intuitive, serene space work to maximize patient comfort and reduce anxiety, while providing the most advanced clinical care.  The patient is the focus forevery design journey we take and pushing our design consultants beyond their comfort zones to create the right design is our mission.  We are the #1 cancer center in the U.S. and our patient environments should reflect this in every way.

memorial_sloan_kettering_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

  1. Leave your fears at the door and push yourselves way beyond your comfort zone…forget status quo.
  2. Put yourself in the patient’s shoes and see the space and experience through their eyes.
  3. Separate yourself from the pack…there are many designers out there and Owners look for what distinguishes you from the rest.
  4. Never say “never”…there’s always a better solution out there.
  5. Don’t recycle design ideas you’ve created for another healthcare organization; each project is a new opportunity for you to reach new heights.

memorial_sloan_kettering_4

Posted in Design, Design Award, General, Healthcare | Tagged , , , | Leave a comment

UCSF Medical Center a 2015 Design Is…Award Market Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms representing Market-Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Trisha Clark addresses the design process for UCSF Medical Center at Mission Bay Benioff Children’s Hospital in San Francisco, CA.

Describe this project in one word. One-for-all!

HTH15134630_q

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?This new children’s hospital activates the imagination and engages children’s in joyful activity.  Colorful and interactive architecture, sculptures and imagery provides a positive environment for patients alleviating some of the discomfort and providing inspiration along their path to recovery.

HTH15134630_j

Design is a process. Explain your journey. 

Working together side-by-side in a truly collaborative environment like the big room, over a long period of time significantly changed the way our designers integrated with the client and we became them and they became us, sharing each other’s concerns and passion for creativity.

HTH15134630_a

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

It takes a great deal of time and patience in working with your client to reach the optimal design solution.  There really is no one single solution and often reiteration of design is required.

HTH15134630_k

 

Posted in Design, Design Award, Healthcare | Tagged , , , , | Leave a comment

The Central Development a 2015 Design Is…Award Market Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Market Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Josephine Maruca-Parker addresses the design process for The Central Development in Crace, Australia.

the_central_development_1

Describe this project in one word.

Sophisticated.

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

GID is committed to excellent interior design in aged care with a design philosophy focused on creating non-institutional urban environments with the user group at the core of the design process.

The collaboration between designer, architect and builder helped to generate sustainable outcomes for the client in terms of the environmental footprint of the project. Design consideration was taken in planning the apartments allowing for optimum natural light. This natural resource works with energy efficient materials so as to enhance the thermal properties of the apartments in Canberra’s winter months. The apartment was specifically designed for the end user in mind. The kitchens and bathrooms are streamlined and modern in aesthetic however have been planned and designed to allow for accessibility compliance and adaption to support ageing in place.

The success of this project is evident over the short few months that the facility has been open. The client and Crace residents love the development especially the Club House building, which is constantly booked out for functions and events. It is the end users opinion and experience of the end product which is testament to good interior design.

the_central_development_2

Design is a process. Explain your journey.

Gilmore Interior Design was engaged by the client for all stages of The Central development in the new Canberra suburb of Crace.

GID worked in collaboration with Canberra based architects AMC Design + Management. The development consists of 6 buildings with a combined total of 127 apartments, 8 two-storey townhouses, a Club House and several commercial premises. The client provided a clear brief of objectives – the creation of a sophisticated, high quality living environment. The architectural character was to be attractive and comfortable, incorporating contemporary forms and materials. The interior design was to reflect the architectural character with a modern palette of finishes and fixtures.

The brief was integral to the design concept. It was GID’s vision to produce an interior that worked in unison with the contemporary architecture of the building; balancing the refinement of modern design with a palette of rich finishes to make an environment warm, welcoming and timeless in appeal – bridging the gap from the exterior to the interior.

Kitchens and bathrooms within the apartments were ergonomically designed to comply with accessible codes to allow for adaptability for residents of all levels of ability and mobility. The apartments are a definition of great design as they can be easily modified to suit resident’s needs as their abilities change with ageing.

The design of the Club House was very important to the client as they wanted this building to be an integral part of the development and the larger Crace community, becoming a key component in the physical and social lifestyle of the residents.

The Club House is an example of a design solution that is sophisticated, attractive and comfortable for the people living within the space as well as those visiting – answering all elements of the original brief.

The success of the completed project is entirely due to the fact that the client had a clear and succinct brief and vision from the beginning of the project. The brief was clearly communicated to all consultants involved, making the process efficient as the project team was on the same page trying to achieve the same goals, which in turn saved the client time and money.

The project is an example of innovation and sets a new standard for the future of retirement and aged care design in ACT, serving to unite all members of the community by designing spaces that foster intergenerational interactions and a high quality of life. Resulting is a non-institutional environment that showcases the importance and relevance of interior design in the retirement and aged care sector.

the_central_development_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

1. It is important it is for the interior designer to be involved in the construction documentation stage of a project.

The contract for The Central allowed for the architect to coordinate and supply all construction documentation. The designer fed the architect information via mark-ups of design development sketches and interior finishes schedules. Due to the fact that the designer had limited involvement during this project stage, there were a number of subtle details that were over-looked by the architect

2. The difficulties of a consultant working on a inter-state project.

Due to the fact that the project was based in ACT and the design firm is based in Sydney, there was limited opportunity for the designers to be on site during the construction period.

This resulted in a number of defects being picked up once the construction stage was complete, making it difficult for defects to be attended to quickly.

3. The advantage of an interior designer being engaged for the specification and procurement of furniture, artwork and decorative items.

The inclusion of this stage within the design scope allowed the interior designers to hand over a completely finished and coordinated space to the client.

Posted in Design, Design Award, Healthcare | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Dr. Judah Garfinkle Orthodontics a 2015 Design Is…Award Market Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms representing Market-Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Alyson Pierce addresses the design process for Dr. Judah Garfinkle in Portland, OR.

dr._judah_garfinkle_1

Describe this project in one word.

Energy.

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

This project was largely based on the doctor’s charismatic personality and legacy in his profession. Dr. Judah Garfinkle’s objective was to build a state of the art facility which incorporated his family’s rich history in orthodontics and his modern approach of practice. His family’s connection to New York and his love for Portland also played a major role in coming up with the concept of New York meets the NW. We took advantage of the wooded scenery with picturesque windows and panoramic views. The design decision was made to add a layer of transparency to promote the transference of natural light throughout the clinic. The design team also incorporated a seamless glass entry, clear glass sliders, and frosted glass panels in the clinic to further achieve inner illumination.

The doctor wanted his modern aesthetic and energetic personality to also be translated in the design with bright pops of color, speakers pumping out music, and his signature, a bowtie. The front desk design came together by visiting a warehouse with reclaimed wood, and choosing the juniper slab that would be the show piece of the reception area while the white subway tile with dark grout reflects his love for New York. Also integral to the design was the combination of carpet that was used. Since we wanted to achieve a sense of movement and energy throughout the space, incorporating Blur and Overlay carpet tiles was the perfect design solution. Both carpets have a gradation to them that when installed, look like flashes of yellow light. Strategically placed pops of the Colour Plank tile in Saxony Blue reinforced the movement throughout the space.

dr._judah_garfinkle_2

Design is a process. Explain your journey.

The 3,400 square foot space required a complete remodel and gut of several vacant suites. The challenging mixture of spaces and L-shaped space was initially thought to be a constraint however the design team was able to take advantage this by creating separate work areas for staff and clinic areas for patients.

Understanding the needs of the staff and optimizing the patient experience were key elements that were emphasized in all phases and ultimately contributed to the success of this project. Thoughtful space planning and placement of patient and staff areas allow patients to move through the clinic effectively while staff remain functional. Wider circulation was implemented, to avoid potential bottle necking at check-in and check-out areas as well as an open treatment bay to maximize the exposure to nature, and to avoid feeling claustrophobic. Due to the ceiling height constraints, the design focused on inset panels of timber to create interest on all plains, and to bring the Northwest outdoors in. Not only is the clinic a fun and memorable space for younger clientele to visit but it is also a modern and efficient space to work in.

dr._judah_garfinkle_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

Collaboration and communication are extremely important in a job as technical as Dr. Judah Garfinkle’s. The design-build process really lends itself well in these situations because solutions are often found before a problem has surfaced. Collaboration between the designers and contractor, was key to the success of this remodel.

Posted in Design, Design Award, Healthcare | Tagged , , , , , , | Leave a comment