Tag Archives: 2015 Design Is Award Global Winner

Nando’s Central Kitchen a 2015 Design Is…Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Global Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects. These are their stories.

Here, Tracy Lynch with Studio Leelynch spoke with us about the specific, South African-inspired design approach.

nando's_central_kitchen_1

Describe this project in one word.

African.

nando's_central_kitchen_2

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

Located in Johannesburg, Nando’s Central Kitchen is comprised of converted warehouse spaces and incredibly supportive interior design – the open plan spaces initiated a collaborative working environment,  and the inspired art collection serves as inspiration for the team. By combining real materials and authentic local designer pieces, we connect daily work to a sensory experience, deeply embedded in a powerful local context.

nando's_central_kitchen_3

Design is a process. Explain your journey.

My design philosophy is focused on developing a deeply conscious response to the particular requirements of my clients. Powerful brand experiences which reflect the vision and values of the projects initiators are at the heart of my creative direction. The intended outcome is the realisation of a product, event, experience or interior that has the ability to inspire, to be more than the sum of it’s parts. In addition to conscious creative direction the celebration of local talent and creativity and the meaningful spend of resources is a focus of my design process. I believe the time for Africa is now, I want to celebrate this through my work and share with the world the positive creative energy that I am exposed to in South Africa every day.

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

Collaboration is key.  Harnessing the creative energy of South African designers result in a rich and layered interior story.  The collaborative process of infusing spaces with pieces challenge me as a designer to become a designer curator. The process added extraordinary value to the end product and allowed the true creative spirit of South Africa into the spaces.

Posted in Design, Design Award, General, International, Workplace Design | Tagged , , , | Leave a comment

Memorial Sloan Kettering Cancer Center: West Harrison 2015 Design Is…Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Global Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Here, Suzen Heeley from Ewing Cole addresses the design process for MSK in West Harrison, NY.

memorial_sloan_kettering_1

Describe this project in one word.

Serenity

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

A patient relayed the following to us regarding her experience at this facility:

Newly diagnosed with cancer, a woman who happens to be an interior designer, chose to go to our new regional center located near her home.  Understandably, she felt anxious, nervous and stressed about her first visit and did not know what to expect.  Upon walking into the lobby, her nerves calmed and she felt less anxious seeing the design of the space.  She told us that the colors, finishes and furniture made her feel secure about being at Memorial Sloan Kettering Cancer Center…that she knew she was in the right place.  For if MSK cared enough to create such a wonderful space, it was an organization that truly cared about her as a person and as a patient.  And she was pleased to see pendant light fixtures she recognized from her design work!

memorial_sloan_kettering_2

Design is a process. Explain your journey.

At first glance, it was a challenge to see beyond the dated brick and metal panel building to envision what is now MSK West Harrison.  Once our design team recovered from the shock of being handed such a challenge, they recognized the location offered great potential to become our latest MSK outpatient facility, transforming an existing 1950’s office building into a 114,000 square foot, contemporary cancer center. No detail was overlooked in crafting a transformational patient experience within a sustainable, green building environment.  The design features of this intuitive, serene space work to maximize patient comfort and reduce anxiety, while providing the most advanced clinical care.  The patient is the focus forevery design journey we take and pushing our design consultants beyond their comfort zones to create the right design is our mission.  We are the #1 cancer center in the U.S. and our patient environments should reflect this in every way.

memorial_sloan_kettering_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

  1. Leave your fears at the door and push yourselves way beyond your comfort zone…forget status quo.
  2. Put yourself in the patient’s shoes and see the space and experience through their eyes.
  3. Separate yourself from the pack…there are many designers out there and Owners look for what distinguishes you from the rest.
  4. Never say “never”…there’s always a better solution out there.
  5. Don’t recycle design ideas you’ve created for another healthcare organization; each project is a new opportunity for you to reach new heights.

memorial_sloan_kettering_4

Posted in Design, Design Award, General, Healthcare | Tagged , , , | Leave a comment

Somerset House a 2015 Design Is..Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms of Global Award winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects. These are their stories.

David Skeels of Forme UK spoke with us about the design journey for this project.

somerset_house_1

Describe this project in one word.

Renaissance.

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

Design is not always obvious. It is often what has been rationalised and omitted rather than what has been added and flaunted. A simple walk through Somerset House will expose you to the Arts – performance, culture, product, literature, photography, to food, people, light, and spatial curiosity through the various modern interventions now crafted into the structure. Somerset House cannot be described merely as ‘a building’. Part of it being Nelson’s home and historic administration base, it is now essentially an all public access inner sanctum, a village in the heart of the City enabling work and pleasure to cohabit in one unique environment.

Our approach was not one of historic reinstatement.  As modernists, we sought to rationalise, excite and interject where appropriate, to ensure Somerset House continues to reflect history of yesterday and today and extending these spaces into the 21st century. Of its time, the interior spaces reflect the elevational order, controlling spatial status from ground to third floor.Our aim was three fold:

  1. To return derelict historical spaces to profitable use.
  2. To enable public access through deft co-joining of the historically purposeful composition of dwellings, community spaces, function rooms, workshops, workspaces, retail and art chambers.
  3. To support the Arts and Creative movements.

Derelict spaces found at upper levels comprised roof voids with large timber supporting structures, ostensibly unusable. We adapted these to suit SME businesses and to provide inspiring creative units with good daylight and views of the river or public courtyard.

At mid levels, interior spaces vary with well proportioned rooms with large windows.  Also with excellent views, these are generally used for business units, functions and gatherings.

Ground floor spaces are open to public access. These are large, tall spaces containing access points for tenants, galleries and restaurant spaces with internal corridors of stairs, light-wells and lifts. We adapted these so daylight penetrates from roof to ground and our subtle re-alignment of cores, stairs and lifts clarify and simplify internal circulation.

somerset_house_2

Design is a process. Explain your journey.

The process is one of research, history, heart searching, and of negotiating and aligning modern commercial demands over autocratic regulation. We had to consider how to respect the listed architecture and at the same how to satisfy the need to make the property financially viable on a self funding basis. Essentially this was a journey of teasing out the great and the few not so great elements of the historic work, aligning modern design with respect to structural order all whilst fighting a budget. This was not a journey of evolving one single concept. We had to deal with each space and each opportunity as an individual project, with a seamless detail approach throughout.

somerset_house_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

It is as important to have a great team of fellow design consultants as it is to listen to your client and your specialists. There is always a solution. It may take a long time to arrive at that point, but if you follow the train of thought already laid before you, the solution will emerge. You will feel it within when it is right. Where interjections are to be made on great existing works, it is important to justify in your mind what elements are not so good and how any new intervention you propose will complement any previous work. At the same time, it is also essential to be bold and to offer something of intellectual value.

Posted in Design, Design Award, General, International, Workplace Design | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Showroom Multicarpet Rollux is a 2015 Design Is…Award Global Winner

Shaw Contract Group conducted interviews with all firms representing Global winning projects from the 2015 Design Is…Award program. As part of this process, we share a portion of the response on our blog for readers to learn more about the winning projects.  These are their stories.

Maite Bartolomé from + Architects addresses the design process for Showroom Multicarpet Rollux in Santiago, Chile.

Describe this project in one word.

Showcase

multicarpet_rollux_1

How does this project demonstrate how design can impact users in a space?

The design is based on  Exhibition Support Elements that characterize the interior space, so the relationship between the visitor and the showcased products becomes fluid and interactive, becoming part of the natural use of the space.

multicarpet_rollux_2

Design is a process. Explain your journey.

The Multicarpet Rollux showroom gathers sales and product specification offices, and exhibition spaces for both companies. The commission emphasized from the outset that the work and exhibition spaces were integrated, seeking a close relationship with the client, and transmitting the intention of Rollux and Multicarpet of supporting architects find the right materials and solutions for each project, in a joint work similar to an architecture studio.

With this starting point, the design of the Showroom integrates materials and products from both companies as a natural solution to the main functional and climatic requirements of the building, and not as exhibited elements in isolation. The design focuses on two main elements:

1)   A large wooden shelving system located in the center of the building, associated to the vertical circulation of the Showroom, will serve as a reference library for catalogs that provide insight into the multiple lines of Multicarpet flooring. This shelving system has a second technical function, as it hides HVAC equipment and serves as horizontal and vertical shaft for building facilities.

2)    A metal perimeter rail and facade profiles that support the various lines of Interior and Exterior Rollux Curtains, along all glass facades of the building, allowing to control the optimal natural lighting in workspaces and characterize the exterior facades.

The architecture of the building focuses on the solution of the details of these two elements, simple solutions are sought for a clean project that transmits the quality of the materials displayed.

multicarpet_rollux_3

What are the most important lessons you’ve learned through this project that you’d want to share with the designers of tomorrow?

The importance of the flexibility and adaptability of the building.  The building should remain as a neutral background for the exhibited products, so it can evolve through time, allowing changes on use and function, not becoming obsolete.
multicarpet_rollux_4

Posted in Corporate, Design, Design Award, General, International, Workplace Design | Tagged , , , | Leave a comment

And the 2015 Design Is…Award Global Winners Are…

Firms Celebrated for Design Excellence Around the World

In its tenth year, the Shaw Contract Group Design Is…Award program honors architecture and design firms that are changing the very idea of what design is. Seven projects out of 477 entries from 30 countries were selected as winners. Through these winning projects, selected from commercial spaces from around the globe, we see how design is redefining our lives and improving it for the better.

“After ten years and more than 2,200 entries from across the world, the Design Is… Award continues to champion design excellence across global market segments,” says John Stephens, vice president of marketing for Shaw Contract Group. “The Design is… Award program celebrates beautiful spaces – but layered with the delivery of innovative solutions, impacting how individuals encounter, approach and ultimately use a space.”

And the 2015 Design Is…Award Global Winners are (drumroll please)…

nandos-design-is-global-award-winner

Firm: Nando’s | Johannesburg South Africa

Project: Central Kitchen | Johannesburg South Africa

The new campus comprises seven inter-connected buildings, designed to be a functional and highly-productive articulation of a sophisticated, forward-thinking, South African aesthetic.

architects-design-is-global-award-winner

Firm: +Architects | Santiago Chile

Project: Showroom Multicarpet Rollux | Santiago Chile

Keeping client relationships at the forefront, the design of this space provides a solution to the functional and climatic requirements of the building. A large, central library and optimal control of natural light pair well with natural elements like steel, stone and concrete.

egbarq-design-is-global-award-winner

Firm: EGBARQ | Santiago Chile

Project: School of Rock Santiago | Santiago Chile

As Chile’s first academic venue for North American music, this space called for rich design that’s young, fresh and exudes movement. Incorporating container sheets, brick, wicker and cement finishes, the firm created an informal atmosphere. Graphic elements add to the richness of the interior.

jackson-clements-burrows-design-is-global-award-winner

Firm: Jackson Clements Burrows | Melbourne Australia

Project: Monash International Bachelor of Business City Campus | Melbourne Australia

The campus spans a full city block and provides a balance of sophistication and playfulness in a flexible environment, as dictated by the key principles of: connection, experience, diversity, journey and engagement. Intuitive circulation and cross-campus sightlines punctuate primary pathways.

forme-uk-design-is-global-award-winner

Firm: Forme UK | London UK

Project: Somerset House | London UK

Aiming for seamless transition and addressing the architectural openness, transparency and permeability of design, designers gave a deft touch to the historic structure through a process of non-intrusive rejuvenation.

memorial-sloan-kettering-design-is-global-award-winner

Firm: Memorial Sloan Kettering Cancer Center | Ewing Cole | New York NY

Project: Memorial Sloan Kettering Cancer Center: West Harrison | Harrison NY

114,000 SF of modern, intuitive space is designed to maximize patient comfort and reduce anxiety, crafting a transformational patent experience. Material sections convey optimism, strength, understanding and hope. A soft, muted palette creates a calm, serene environment to help patients relax.

metaphore-design-is-global-award-winner

Firm: Metaphore Design | Montreal Canada

Project: Showroom Microsoft | Montreal Canada

Washed in natural light, this 4,000 square-foot conference center features leading technology within its six meeting rooms and attached training facility. A neutral palette and intense color is used to brand and engage. Sleek organic shapes greet visitors, who have the option to relax or exchange conversation between sessions. The charcoal and white palette adds contrast throughout the space.

Twenty distinguished members of the design community evaluated each project based on its design solutions beyond aesthetic quality. The jurors reviewed the challenges, processes and results of each project and how each design team defined design.

The judging panel included:

  • Bradley Barnett, Guild 13
  • Ron Bateman, HOK
  • Brian Berry, Gensler
  • Stephanie Clements, THW Design
  • Sandra Cortner, Hirsch Bedner Associates
  • Tim L. Cowell, The Walt Disney Company
  • Victor Feingold, Metrobuilding
  • Cynthia Ann Haight, ThenDesign Architecture
  • Joan Insel, Callison
  • Shane Kelly, tp bennett
  • Jonathan Kim, Steven Leach & Associates Inc.
  • Jiayi Li, Shanghai Architectural Decoration and Landscape Design Research Institute
  • Geraldine Maher, Jackson Architecture
  • Karen Miller, NBBJ
  • Bill Puetz, Huntsman Architectural Group
  • Keith Rushbrook, II BY IV Design
  • Rob Toner, Cox Enterprises Inc.
  • Erica Wickes, 34F Design Inc.
  • Elisa Worden, Gresham, Smith and Partners
  • Charles Young, Ayers Saint Gross Architects

Winning firms will be recognized in an upcoming advertising campaign in leading industry publications and receive an original award sculpture. A $2,000 charitable donation in the name of each winning firm will be awarded to the program or organization of the firm’s choosing. Shaw Contract Group will also promote its winners through promotional and marketing materials.

View the 2015 Design Is…Award Global Winners video to see the best and brightest design minds breathe life into their breathtaking design visions.

Firms can currently enter the 2016 Design Is…Award competition at the Shaw Contract Group site.

Posted in Corporate, Design, Design Award, Featured, General | Tagged , , , | Leave a comment